O‘TKIR DIAREYANING ETIOLOGIK DIAGNOSTIKASI: PCR VA BAKTERIOLOGIK USULLARNING QIYOSIY TAHLILI - Sadullayeva D.O’ (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘tkir diareya yuqumli kasalliklar va birlamchi tibbiy yordam amaliyotida keng tarqalgan klinik sindrom bo‘lib, uning etiologik jihatdan o‘z vaqtida aniqlanishi to‘g‘ri davolashni tanlash, asoratlarning oldini olish va antibiotiklardan asossiz foydalanishni kamaytirish uchun muhim ahamiyatga ega. An’anaviy bakteriologik ekish usuli patogenni ajratib olish va antimikrob sezuvchanlikni aniqlashda muhim rol o‘ynaydi, biroq ko‘p vaqt talab qiladi va ayrim hollarda sezgirligi past bo‘ladi. Polimeraza zanjir reaksiyasi (PCR) tez va yuqori sezgir molekulyar usul bo‘lib, bakterial, virusli va protozoyli patogenlarni qisqa muddatda aniqlash imkonini beradi, biroq hayotga layoqatsiz mikroorganizmlarni ham aniqlashi va antimikrob rezistentlik haqida to‘liq ma’lumot bermasligi mumkin. Ushbu tadqiqotning maqsadi o‘tkir diareyaning etiologik diagnostikasida PCR va bakteriologik tekshiruvning qiyosiy samaradorligini baholashdan iborat.