RAQAMLI IQTISODIYOTDA MA’LUMOTLAR BAZASINI BOSHQARISH - Kimsanova Gulsanam Hamidullo qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Raqamli iqtisodiyot sharoitida ma’lumotlar bazalarini samarali boshqarish korxonalar va davlat tizimlarining muvaffaqiyati uchun asosiy omilga aylandi. Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyotda ma’lumotlar bazalarini boshqarishning nazariy asoslari, zamonaviy texnologiyalari, afzalliklari va O‘zbekiston tajribasi IMRAD usulida tizimli ravishda tadqiq etilgan. Tadqiqot Big Data, bulutli hisoblash, NoSQL va sun’iy intellektning ma’lumotlar bazalarini boshqarishdagi rolini ochib beradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy ma’lumotlar bazalarini boshqarish moliyaviy hisobotlarning tezligi, aniqligi va shaffofligini oshiradi hamda raqamli transformatsiyani tezlashtiradi. Maqolada amaliy tavsiyalar va kelajak istiqbollari berilgan.