NEYROLINGVISTIK DASTURLASH— IJTIMOIY SEMIOTIKANING BIR SHAKLI - Asqaraliyeva Dilshoda Xojiakbar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada neyro-lingvistik dasturlash (NLP)ning muloqot jarayonlaridagi o‘rni va uning ijtimoiy semiyotika nuqtai nazaridan talqini ko‘rib chiqiladi. NLP asoslari inson miyasining biologik hisoblash tizimi sifatida qaralishi, sezgi kanallari orqali ma’lumot almashinuvi va ijtimoiy haqiqatning subyektiv konstruksiyasi konsepsiyalariga urg‘u beriladi. Maqola NLP va ijtimoiy konstruktivizm orqali muloqot jarayonlarida ma’no yaratish, xabarlarni talqin qilishda sezgi kanallarining ta’siri va har bir insonning o‘ziga xos ijtimoiy haqiqat xaritasiga ega ekanligi masalalarini muhokama qiladi. Shuningdek, muloqot konteksti va uning ijtimoiy ma’nolari, xususan, xabar yuboruvchi va qabul qiluvchi o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir asosida ma’no konstruktsiyasi ta’kidlanadi.