ICHAKLAR NEVROZI: KLINIK BELGILARI VA DAVOLASH ALGARITMI - Sodiqova Ibodatoy Mansur qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ichaklar nevrozi — bu ichak faoliyatining ruhiy-emotsional holat bilan chambarchas bog‘liq buzilishi bo‘lib, so‘nggi yillarda juda keng tarqalgan kasallik hisoblanadi. Bemorlar odatda qorinda og‘riq, shishish, ich ketishi yoki qabziyatdan shikoyat qiladilar, lekin organik sabab topilmaydi. Kasallik asosan stress, tashvish va depressiya bilan bevosita bog‘liq. Klinik belgilar ko‘pincha kayfiyat o‘zgarishi, uyqusizlik va umumiy holsizlik bilan kechadi. Diagnostika bemorning shikoyatlari va funksional tekshiruvlarga asoslanadi. Davolash algoritmi kompleks yondashuvni talab qiladi: parhez, psixoterapiya, dori vositalari va hayot tarzini o‘zgartirish muhim o‘rin tutadi. Shuningdek, stressni kamaytiruvchi mashg‘ulotlar (yoga, meditatsiya, nafas mashqlari) samarali natija beradi. Erta tashxis va to‘g‘ri yondashuv bemorning hayot sifatini sezilarli yaxshilaydi. Shu bois ichaklar nevrozi — nafaqat tibbiy, balki psixologik muammo sifatida ham e’tibor talab etadi.