INFLATSIYA VA AHOLINING REAL DAROMADLARI O’RTASIDAGI BOG’LIQLIK - Shermuhammedov.B.U; Turg’unova Zohida Shavkat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada inflatsiya jarayonlarining aholi real daromadlariga ta’siri iqtisodiy tahlil asosida o‘rganilgan. Tadqiqotda inflatsiyaning asosiy omillari, uning aholi daromadlari va xarid qobiliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, narxlar darajasining o‘sishi natijasida aholining farovonligi, turmush sifati hamda ijtimoiy tengsizlik darajasining o‘zgarish tendensiyalari yoritilgan. Maqolada O‘zbekiston iqtisodiyoti misolida so‘nggi yillardagi statistik ma’lumotlar asosida inflatsiya sur’atlari bilan real daromadlar o‘rtasidagi teskari bog‘liqlik aniqlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, inflatsiyaning yuqori darajasi aholining real daromadlarini kamaytiradi, bu esa iqtisodiy barqarorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Xulosa qismida inflatsiyani pasaytirish, aholining daromadlarini himoya qilish va ularning real qiymatini saqlab qolishga qaratilgan taklif va tavsiyalar berilgan.