YASHIL INVESTITSIYALAR RIVOJLANAYOTGAN DAVLATLAR TARJIBASI - Qurbonova Madina Abduxoshim qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yashil investitsiyalar tushunchasi, ularning barqaror iqtisodiy rivojlanishdagi o‘rni va rivojlanayotgan davlatlar tajribasi tahlil qilinadi. Yashil investitsiyalar ekologik toza texnologiyalar, qayta tiklanuvchi energiya manbalari, chiqindilarni qayta ishlash va energiya samaradorligini oshirish sohalariga yo‘naltiriladi. Tadqiqotda Xitoy, Hindiston, Braziliya va O‘zbekiston kabi davlatlarning yashil iqtisodiyotga o‘tishdagi strategiyalari, davlat siyosati hamda xalqaro moliyaviy institutlar bilan hamkorlik mexanizmlari o‘rganilgan. Yashil investitsiyalar nafaqat ekologik muammolarni kamaytiradi, balki yangi ish o‘rinlari yaratadi, innovatsiyalarni rivojlantiradi va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlaydi. Shuningdek, maqolada yashil investitsiyalarni kengaytirishda to‘siq bo‘layotgan omillar — moliyaviy resurslar tanqisligi, texnologik qoloqlik va institutsional cheklovlar ham yoritilgan.