TA’LIM JARAYONIDA HAMKORLIK PEDAGOGIKASIDAN FOYDALANISH MEXANIZMLARI - Abduqodirov Azamat Abdurashid o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada taʼlim jarayonida hamkorlik pedagogikasidan foydalanishning nazariy va amaliy asoslari, uning o‘quvchi shaxsini har tomonlama rivojlantirishdagi o‘rni hamda samaradorligini taʼminlovchi mexanizmlar yoritiladi. Hamkorlik pedagogikasi zamonaviy taʼlim jarayonining markaziy yo‘nalishlaridan biri sifatida o‘qituvchi va o‘quvchi o‘rtasida, shuningdek, o‘quvchilar o‘zaro munosabatlarida ijobiy psixologik muhit yaratish, o‘zaro hurmat, masʼuliyat va jamoaviylikni shakllantirishga xizmat qilishi tahlil qilinadi. Maqolada o‘qituvchining hamkorlikka yo‘naltirilgan pedagogik pozitsiyasi, interfaol taʼlim usullari, jamoaviy o‘rganish texnologiyalari hamda ularni samarali qo‘llash mexanizmlarining didaktik asoslari ochib beriladi. Shuningdek, hamkorlik pedagogikasining o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, kommunikativ kompetensiya, o‘zaro yordam va ijtimoiy masʼuliyatni rivojlantirishdagi ahamiyati ilmiy tahlil etiladi. Natijada, maqolada hamkorlikka asoslangan taʼlim jarayonini tashkil etishning pedagogik shart-sharoitlari va amaliy tavsiyalari ishlab chiqilgan.