“АХБОРОТ-КОММУНИКАЦИЯ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИДАН ФОЙДАЛАНГАН ҲОЛДА СОДИР ЭТИЛАЁТГАН ЭКСТРЕМИЗМГА ОИД ЖИНОЯТЛАРНИ ОЛДИНИ ОЛИШ ВА ФОШ ЭТИШ ЖАРАЁНИДА МАҲАЛЛИЙ ИНТЕРНЕТ-ПРОВАЙДЕРЛАР БИЛАН ҲАМКОРЛИКНИ ТАШКИЛ ЭТИШ МАСАЛАЛАРИ” - Ҳошимов Улуғбек Муҳиддин ўғли (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация:Ушбу мақолада ахборот-коммуникация технологияларидан фойдаланган ҳолда содир этилаётган экстремизмга оид жиноятларни аниқлаш ва фош этиш жараёнида маҳаллий интернет-провайдерлар билан ҳамкорликни ташкил этишнинг илмий-амалий асослари таҳлил қилинади. Тадқиқот доирасида экстремистик ғояларни тарқатишда рақамли платформаларнинг роли, улар орқали жиноятларни амалга ошириш усуллари ҳамда бу жараёнларнинг ахборот хавфсизлигига таъсири ўрганилган. Шу билан бирга, маҳаллий интернет- провайдерлар фаолиятини ҳуқуқий жиҳатдан тартибга солиш, уларнинг ҳуқуқни муҳофаза қилувчи органлар билан ҳамкорлик механизмларини такомиллаштириш масалаларига алоҳида эътибор қаратилган. Тадқиқот натижалари асосида экстремизмга қарши курашда ахборот-коммуникация сектори иштирокини кучайтириш, норматив-ҳуқуқий базани ривожлантириш ва амалий ҳамкорликни самарали ташкил этиш бўйича таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган.