EKONOMETRIK SIYOSAT BAHOLASHNING NAZARIY INQIROZI:LUCAS TANQIDI - Iskandarov Davlatbek Xursandbekovich; Raxmataliyeva Gulasal Xamidullo qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Robert Lukasning 1976-yildagi "Ekonometrik siyosat baholash: tanqid" asarini keng tahlil qiladi. Lucas tanqidasi makroekonometrik modellarning iqtisodiy siyosatni baholashda qo’llanilishiga qarshi chiqib, ratsional kutilishlar sharoitida siyosat o’zgarganda ekonometrik modellarning parametrlari o’zgarishini va ularning prognoz qobiliyatining pasayishini nazariy asoslaydi. Maqolada Lucas tanqidasining metodologik asoslari, uning makroiqtisodiy tahlilga qilgan revolyutsion ta’siri, shuningdek, zamonaviy ekonometrik metodlarga bo’lgan ta’siri chuqur o’rganilgan. Tadqiqot Lucas tanqidasining hozirgi kundagi dolzarbligini va makroiqtisodiy siyosatni baholashda qo’llaniladigan zamonaviy usullarning rivojlanishidagi o’rnini yoritadi. c