SHAHARLARNI KO‘KALAMZORLASHTIRISHIDA FITONSIDLI O‘SIMLIKLARNING EKOLOGIK AHAMIYATI - T.E.Usmanova; D. Muhammadova; G.Mirzamahmudova; S.Mamasoliyeva (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish. So‘nggi yillarda urbanizatsiya jarayonining tezlashishi natijasida shahar hududlarida ekologik muvozanat buzilishi, havoning chang va zararli gazlar bilan ifloslanishi, shovqin va issiqlik ortishi kabi muammolar keskin namoyon bo‘lmoqda. Shahar ekologiyasini barqarorlashtirish va aholining sog‘lom yashash sharoitlarini ta’minlash maqsadida ko‘kalamzorlashtirish ishlari muhim ahamiyat kasb etadi. Shu bilan birga, shahar ekinzorlarida fitonsidli o‘simliklardan foydalanish ekologik jihatdan yanada samarali natijalar beradi.