РАКАМЛИ ЭПИДЕМИОЛОГИЯДА GIS ТЕХНОЛОГИЯЛАРИНИНГ ИНТЕГРАЦИОН ВА АНАЛИТИК ИМКОНИЯТЛАРИ. - Самадов Фирдавс Фурқатхўжа ўғли (TADQIQOTLAR, 2025)
Резюме: Мақолада географик ахборот тизимлари (GIS)нинг замонавий эпидемиологиядаги ўрни ва стратегик аҳамияти илмий асосда ёритилган. GIS технологиялари касалликларнинг ҳудудий ва вақт бўйича тарқалиш динамикасини аниқлаш, эпидемик жараёнларни моделлаштириш ҳамда хавф зоналарини прогноз қилишда юқори самара бераётган инновацион усул сифатида тавсифланади. Тадқиқотда GISнинг статистик, демографик ва эколого- эпидемиологик маълумотлар билан интеграциялаш имкониятлари таҳлил қилинган. Шунингдек, рақамли эпидемиология шароитида ахборот тизимларининг маълумот сифатини ошириш, таҳлилни тезкор ва интерактив шаклда амалга оширишдаги роли очиб берилган. Ўзбекистон шароитида GIS технологияларини эпидемиологик назорат тизимига жорий этиш орқали инфекцион ва ноинфекцион касалликлар бўйича илмий таҳлилларнинг аниқлиги, профилактика тадбирларининг самарадорлиги ҳамда соғлиқни сақлаш тизимининг рақамли трансформация даражаси сезиларли ошиши мумкинлиги илмий жиҳатдан асосланган.