GRAVITATSION CHASTOTA SILJISHINI KLASSIK YONDASHUV ORQALI TAHLIL QILISH VA UNI UMUMIY NISBIYLIK NATIJALARI BILAN SOLISHTIRISH - Sanoyev Sunnatillo Xasanboy o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada gravitatsion maydonda harakatlanoyatgan foton chastotasini qizilga siljishi klassik yondashuv asosida tahlil qilinib uni GR(gravitational redshift) natijasi bilan solishtirildi va u amal qiladigan sharoitlar tahlil qilindi. Gravitatsion qizilga siljish hodisasi kosmologiyani o’rganishda juda amaliy ahamiyatga ega bo’lib biz qo’llagan klassik yondashuv umumiy nisbiylik prinsipi o’rtasidagi amal qiladigan sharoitlarni aniqlashdan iborat. Biz qo’llagan klassik yondashuvni soddaligi qizilga siljish hodisasini klassik uslubda osonroq tushunishka yordam beradi.