ASTMA KASALLIGINING KLINIK BELGILARI, DAVOLASH USULLARI VA PROFILAKTIKA CHORALARINING TAHLILI - Toxtaboyeva Yulduzhon; Ahmadjonova Shaxzoda; Komilova Madina (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Astma kasalligi – nafas yo‘llarining surunkali yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, bronxlarning torayishi va nafas olishda qiyinchilik bilan namoyon bo‘ladi. Bu kasallik butun dunyo bo‘yicha keng tarqalgan bo‘lib, har yili millionlab odamlarning hayot sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Astmaning rivojlanishida irsiy moyillik, allergik omillar, atrof-muhit ifloslanishi, chekish va infeksiyalar muhim rol o‘ynaydi. Kasallikning asosiy klinik belgilariga hansirash, yo‘tal, xirillash va ko‘krak qafasida bosim hissi kiradi. Vaqtida tashxis qo‘yish, inhalyatsion dori vositalarini qo‘llash va profilaktika choralariga rioya qilish astma nazoratida asosiy ahamiyatga ega.