SOLIQ NAZORATINI TASHKIL ETISHDA XORIJIY MAMLAKATLARNING ILGʻOR TAJRIBALARI - A’zamov Rasuljon Salimjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada xorijiy mamlakatlarda soliq nazoratini tashkil etishning ilg‘or tajribalari tahlil qilinadi. Rossiya, AQSH, Qozog‘iston, Norvegiya, Yaponiya va Buyuk Britaniya kabi mamlakatlar misolida soliq nazorati tizimining shakllanishi, nazorat shakllari va tahlil mexanizmlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida xorijiy tajriba asosida soliq nazoratining samaradorligini oshirish yo‘llari, xavf mezonlariga asoslangan yondashuvlar hamda soliq to‘lovchilar bilan interaktiv aloqalar mexanizmlari tahlil qilindi. Natijalarga ko‘ra, zamonaviy soliq boshqaruvi tizimida analitik texnologiyalar, risk baholash dasturlari (EOD, FIRA-Pro va boshqalar) hamda soliq to‘lovchilarni ixtiyoriylik asosida majburiyatlarni bajarishga undovchi yondashuvlar eng samarali deb topildi. Maqola yakunida O‘zbekiston soliq tizimini takomillashtirish uchun xorijiy amaliyotdan foydalanish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.