BOʻLAJAK BOSHLANGʻICH SINF OʻQITUVCHILARIDA KOGNITIV VA REFLEKSIV FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Tursunaliyeva Shohida Erkinjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarida kognitiv va refleksiv fikrlashni rivojlantirish metodikasi pedagogik-psixologik asoslar nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonida kognitiv fikrlash o‘quvchilarning bilimni ongli o‘zlashtirish, muammoni tahlil qilish, mantiqiy xulosalar chiqarish va mustaqil qaror qabul qilish qobiliyatlarini shakllantirishni nazarda tutadi. Refleksiv fikrlash esa shaxsning o‘z fikrlash faoliyatini tahlil qilish, baholash va o‘z ustida ishlash ko‘nikmalarini rivojlantirishga qaratilgan bo‘lib, bu ikki jarayonning uyg‘unligi bo‘lajak pedagog shaxsining kasbiy yetukligini belgilovchi muhim omil sifatida talqin qilinadi. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022–2026-yillarga mo‘ljallangan “Ta’lim tizimini inson kapitalini rivojlantirishning asosiy omili sifatida takomillashtirish” strategiyasi, shuningdek 2023-yilgi “Yangi O‘zbekiston maktab o‘qituvchisi” konsepsiyasi asos qilib olingan.