YURAK — HAYOT FALSAFASINING MARKAZI - Mamajonov Temurbek Akmaljon oʻgʻli; Ergashbayev Shahbozbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yurak inson hayoti va ma’naviy dunyosining markaziy timsoli sifatida falsafiy tahlil qilinadi. Yurak nafaqat biologik organ sifatida, balki insonning ichki olami, his-tuyg‘ulari, e’tiqodi va ruhiy pokligining ramzi sifatida talqin etiladi. Maqolada Sharq falsafasi, xususan, tasavvuf ta’limotidagi “yurak” konsepsiyasi hamda zamonaviy falsafiy yondashuvlar o‘rtasidagi uyg‘unlik tahlil qilinadi. Shuningdek, yurakning inson ma’naviy kamolotidagi o‘rni, muhabbat, rahm- shafqat va insonparvarlik kabi yuksak qadriyatlar bilan bog‘liqligi yoritiladi. Tadqiqot natijalari yurakni nafaqat fiziologik, balki ma’naviy va aksiologik markaz sifatida anglash zarurligini ko‘rsatadi.