SURDOPEDAGOGIK TA’LIMDA INTERFAOL METODLARDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGI - Usmonova Shahnoza Shukurali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada surdopedagogik ta’lim jarayonida interfaol metodlardan foydalanishning ilmiy-nazariy asoslari va amaliy samaradorligi tahlil qilinadi. Eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalar bilan olib boriladigan darslarda interfaol yondashuvlar — “Aqliy hujum”, “Klaster”, “Sinkveyn”, “Insert”, “Rol o‘ynash”, “Bumerang” kabi metodlardan foydalanish o‘quvchilarning tafakkuri, nutqi va ijtimoiy faolligini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada shuningdek, interfaol metodlar o‘quvchilarda o‘z fikrini erkin bayon etish, jamoada ishlash ko‘nikmalarini shakllantirish, eshitish kompensator mexanizmlarini faollashtirishdagi o‘rni yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, interfaol metodlardan tizimli foydalanish surdopedagogik ta’limda o‘quvchilarning kommunikativ, ijtimoiy va kognitiv kompetensiyalarini sezilarli darajada oshiradi.