DUDUQLANUVCHI BOLALARDA KORREKSIYA JARAYONI - Ortiqova Bahoroy Baxromali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  ishda  duduqlanuvchi  bolalarda  nutqni  korreksiya  qilish jarayonining  mazmuni  va  bosqichlari  yoritilgan.  Duduqlanish  nutq  ritmi  va silliqligining buzilishi bo‘lib, ko‘pincha bolalik davrida psixogen omillar, asab tizimi zaifligi yoki travmatik holatlar natijasida yuzaga keladi. Maqolada logopedik ishning asosiy yo‘nalishlari – tashxis, psixologik tayyorlov, logoritmik mashg‘ulotlar, nafas va artikulyatsion  gimnastika,  hamda  ijtimoiy  moslashtirish  bosqichlari  batafsil  tahlil qilingan. Shuningdek, korreksiya jarayonida psixoterapevtik usullar, musiqa va o‘yin terapiyasi,  art-terapiya  hamda  rolli  o‘yinlarning  samaradorligi  asoslab  berilgan. Duduqlanuvchi  bolalarda  nutqni  tiklashda  kompleks,  tizimli  va  individual yondashuvning ahamiyati alohida ta’kidlangan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, logoped, psixolog va ota-onalar hamkorligi natijasida bola nutq faoliyati, muloqot madaniyati va o‘ziga ishonchi sezilarli darajada oshadi.