QADIMGI HINDISTON TIBBIYOTI TARIXI - Choriqulova Marjona Isomiddin qizi; Abdug’aniyev Bekzod Abduvali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Qadimgi Hindiston tibbiyoti Ayurveda tamoyillariga asoslangan bo‘lib, unda sog‘liq besh unsur va uch dosha muvozanati bilan izohlangan. Sushruta Samhita kabi manbalarda jarrohlik, yara parvarishi, suyaklarni bog‘lash va shoshilinch yordam  ko‘rsatish  usullari  batafsil  bayon  etilgan.  Qadimgi  hind  tabiblari  o‘simlik dorilari, gigiyena va tabiiy davolash usullari orqali jarohatlar, kuyishlar, zaharlanish va hayvon  chaqishlariga  samarali  yordam  ko‘rsatgan.  Ayurveda  tizimi  bugungi tibbiyotning shakllanishiga katta ta’sir ko‘rsatgan.