PSIXOMETRIYADA VALIDLIK HAQIDA ILMIY MAQOLA - Karimova Mastura Xabibullo qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  psixometriyada  “validlik”  tushunchasining nazariy  asoslari,  turli  validlik  turlari  va  ularning  psixologik  o‘lchash  jarayonidagi ahamiyati  ilmiy  nuqtai  nazardan  tahlil  qilinadi.  Psixologik  testlar  ishonchli  natija berishi  uchun  faqat  ishonchlilik  emas,  balki  aynan  validlik  —  ya’ni  testning o‘lchamoqchi  bo‘lgan  konstruktni  aniq  o‘lchashi  muhimdir.  Maqolada  mazkur tushunchaning mezon validligi, konstrukt validligi va tarkibiy validlik kabi shakllari batafsil  yoritilib,  psixologik  diagnostika  jarayonida  ularni  to‘g‘ri  aniqlashning metodologik talablari ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, validlikni ta’minlashda statistik tahlillar (korrelyatsiya, faktor tahlili) va ekspert baholashlarining o‘rni misollar orqali izohlanadi.  Tadqiqotning  amaliy  qismi  psixometrik  vositalar  sifatini  oshirish, diagnostik  jarayonning  aniqligini  ta’minlash  hamda  psixolog  mutaxassislar  uchun testlarni  tanlashda  yo‘l-yo‘riq  berishga  qaratilgan.  Maqola  yakunida  validlikni baholash jarayonini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy takliflar beriladi.