OSHQOZON VA O‘N IKKI BARMOQLI ICHAK YARA KASALLIGINING KO‘P OMILLI ETIOPATOGENEZI - Obidov I.U, (TADQIQOTLAR, 2025)
Rezyume Oshqozon  va  o‘n  ikki  barmoqli  ichak  yara  kasalligi  ko‘p  omilli  patologiya bo‘lib, uning etiopatogenezida tashqi va ichki xavf omillariga organizmning umumiy hamda  mahalliy  reaksiyalari  muhim  rol  o‘ynaydi.  Psixoemotsional  stress  nerv  va gumoral regulyatsiya patologiyasining asosiy sababi (umumiy reaksiya) hisoblanadi, mahalliy  reaksiya  esa  oshqozon  va/yoki  o‘n  ikki  barmoqli  ichak  shilliq  qavatida agressiya  omillari  bilan  himoya  omillari  o‘rtasidagi  nisbatning  buzilishi  orqali namoyon  bo‘ladi.  Ushbu  komponentlarning  birgalikdagi  ta’siri  yara  nuqsonining shakllanishiga olib keladi.