QADIMGI TIBBIYOT MAKTABLARI - Rahmonova Dilshoda Abdumalik qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  qadimgi  tibbiyot  maktablarining  vujudga  kelishi, rivojlanishining  bosqichlari  va  ularni  zamonaviy  tibbiyotdagi  o’rni  tahlil  qilingan. Misr,  Rim,  Xitoy,  Yunon  va  yana  boshqa  tibbiyot  maktablarini  ilmiy  farazlari, tajribalari  va  ularni  amaliyotda  qo’llanilganligi  haqidagi  aniq  ma’lumotlar  keltirib o’tilgan.  Qadimgi  tibbiyot  maktablari  turli  joylarda  turlicha  yo’nalishlarni yuksalganligi  bilan  muhim  ahamiyatga  ega  bunga  yaqqol  misol,  Misrda  anatomiya bilan  jarrohlik,  Hind  tibbiyotida  profilaktika,  Xitoyda  energiya  muvozanati,  Yunon tibbiyotida  ilmiy  qarashlar,  Rimda  gigiena  va  umum  jamoat  salomatligi  sohalari rivojlangan. Bu maqolada Gippokrat, Galen va yana boshqa ko’plab buyuk tabiblar va ularning ilmiy amaliyotlarini hamada ularning tibbiyotga oid nazariy bilimlari ayrim asarlarini ham tahlil qilinadi. Qadimgi tibbiyot maktablari organizmlarni o’rganishda va  kasalliklarni  kelib  chiqishi  asos  sabablari,  ularni  davolash  usullarini  aniqlashga ilmiy asos bo’lib xizmat qilayotganligi yoritilgan.