O‘RTA ASRLARDA ARAB TILSHUNOSLIGI - Saidaliyeva Nafosatxon Sadulla qizi; Zaynobiddinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: ushbu tezisda o‘rta asrlarda arab tilshunosligi rivoji, uning ilmiy maktablari, asosiy yo‘nalishlari va mashhur allomalarning lingvistik merosi yoritiladi. Arab  tilshunosligi  nafaqat  grammatik  tizimni  shakllantirgan,  balki  fonetika, morfologiya, sintaksis, leksikologiya va qiroat ilmi kabi sohalarning ilmiy asoslarini yaratgan ilmiy maktab sifatida baholanadi. Tadqiqotda Basra va Kufa maktablarining farqlari,  Sibavayh  va  boshqa  allomalarning  arab  tilshunosligiga  qo‘shgan  hissalari ilmiy manbalarga tayangan holda tahlil qilinadi.