QIYOSIY-TARIXIY TILSHUNOSLIK VA UNING SHAKLLANISHI - Ulugʻbekova Munira Oʻtkirbek qizi; Zaynobidinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  qiyosiy-tarixiy  tilshunoslik  fanining  paydo bo‘lishi,  shakllanish  jarayoni  va  rivojlanish  bosqichlari  keng  qamrovda  yoritiladi. Tillarning tarixiy taraqqiyotini o‘rganishda qiyosiy metodning ahamiyati ochib berilib, qardosh tillarni o‘zaro solishtirish orqali ibtidoiy til birliklarini qayta tiklash masalalari tahlil  qilinadi.  Sanskrit  tilining  o‘rganilishi,  romantizm  oqimining  ta’siri,  tarixiy yondashuvning  vujudga kelishi kabi omillar fanning shakllanishida hal qiluvchi rol o‘ynagani ilmiy asosda ko‘rsatib beriladi. Shuningdek,  Frants Bopp, Rasmus Rask, Yakov Grimm, Aleksandr Vostokov hamda Vilgelm fon Gumboldtning ilmiy faoliyati va ularning tilshunoslik rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi atroflicha yoritilgan.