ARAB YOZUVINING PAYDO BO‘LISHI VA EVALUSIYASI - Mavlonjonova Shahzoda (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada arab yozuvining shakllanish tarixi, uning o‘ziga xos  xususiyatlari  va  rivojlanish  bosqichlari  tahlil  qilinadi.  Arab  yozuvi  islom  dini tarqalishi bilan Sharqdan tortib Yevropaning ayrim hududlariga yetib borgani, yozuv tizimi sifatidagi o‘ziga xosligi bilan ajralib turadi. Maqolada arab alifbosining tuzilishi, harflarning shakllari, unli tovushlarni ifodalash usullari, turli yozish uslublari hamda xattotlik  san’atidagi  o‘rni  batafsil  yoritilgan.  Shuningdek,  arab  yozuvining  boshqa xalqlar yozuv tizimlariga ta’siri, ilm- fan va madaniyat taraqqiyotidagi roli, zamonaviy davrdagi  ahamiyati  ham  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  arab  yozuvini  nafaqat yozuv tizimi sifatida, balki musulmon olamining diniy, madaniy va ilmiy merosini aks ettiruvchi san’at shakli sifatida qadrlash lozimligini ta’kidlaydi.