TILSHUNOSLIK NAZARIYASINING O‘RGANISH BOSQICHLARINI O‘RGANISH - Sattorqulova Shalola To‘ychi qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Tilshunoslik, „Lingvistika“ — til haqidagi, uning ijtimoiy tabiati, vazifasi, ichki tuzilishi, tasnifi, muayyan tillarning amal qilish (faoliyat) qonunlari, tarixiy taraqqiyoti haqidagi fandir. Maqsadi va vazifasiga koʻra, tilshunoslikning bir nechta yoʻnalishlari (sohalari)  bor:  umumiy  tilshunoslik  —  tilni  umuman  insonga  xos  hodisa  sifatida oʻrganuvchi,  asosiy  vazifasi  dunyo  tillariga  xos  eng  umumiy  belgi-xususiyatlarni aniqlash  va  yoritish  boʻlgan  soha;  xususiy  tilshunoslik—  ayrim  bir  til  belgi-xususiyatlarini  oʻrganuvchi  soha;  amaliy  tilshunoslik  —  tildan  foydalanish  bilan aloqador  amaliy  masalalarni  (eksperimental)  ,  leksikografiya,  lingvostatistika, transkripsiya,  transliteratsiya  va  boshqalar)  hal  qilish  metodlarini  ishlab  chiquvchi yoʻnalish; matematik lingvistika, strukturaviy tilshunoslik, qiyosiy-tarixiy tilshunoslik va  boshqa  paralingvistika,  etnolingvistika,  psixolingvistika,  sotsiolingvistika  kabi sohalar soʻzlovchi (shaxs)ning jamiyatdagi faoliyati bilan aloqador til xususiyatlarini oʻrganadi.