MOBIL ILOVALAR UCHUN MALUMOTLAR BAZASINI OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Nomozova Nazokat (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mobil  ilovalar  uchun  ma'lumotlar  bazasini  optimallashtirish zamonaviy  dasturlashning  eng  muhim  bosqichlaridan  biri  hisoblanadi.  Ilovaning tezkor  va  samarali  ishlashi,  foydalanuvchi  tajribasi  va  ma'lumotlarning  ishonchli saqlanishi aynan ma'lumotlar bazasining qanday tashkil qilinganiga va u qay darajada optimallashtirilganiga  bog'liq.  Ma'lumotlar  bazasini  optimallashtirish  deganda,  uni dastur uchun maksimal samarali va resurslarni tejaydigan tarzda sozlash, yozish va o'qish jarayonlarini tezlashtirish, keraksiz yoki ortiqcha ma'lumotdan tozalash, tuzilma va so'rovlarni yaxshilash tushuniladi. Mobil ilovalar uchun ishlatiladigan ma'lumotlar bazasi  boshqacha  talablarga  ega,  chunki  mobil  qurilmalarning  resurslari,  ya’ni protsessor  quvvati,  tezkor  va  doimiy  xotira  miqdori,  batareya  quvvati  va  tarmoq imkoniyatlari  cheklangan.  Shu  sababli  mobil  ilovalar  uchun  ma'lumotlar  bazasini optimallashtirish ishlarida alohida e’tibor va tajriba talab qilinadi.