KARIESNING ERTA BOSQICHIDA TASHXISLANISHDA ZAMONAVIY METODLAR - Komilov Inoyatillo Ilxomjon o’gli; Adxamjonov Ibroximjon Azizbek o’gli; Jumaboyev Sirojiddin Qobiljon o’gli (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Kariesning erta bosqichini aniqlash stomatologiyada muhim klinik vazifalardan biri  hisoblanadi,  chunki  o‘z  vaqtida  tashxis  qo‘yish  invaziv  bo‘lmagan  davolash imkonini  beradi  hamda  tish  to‘qimalarini  maksimal  darajada  saqlaydi.  Zamonaviy diagnostika usullari an’anaviy klinik ko‘rik va rentgenografiyaga qo‘shimcha ravishda yuqori sezgirlikka ega bo‘lgan texnologiyalarni o‘z ichiga oladi. Ularga DIAGNOdent lazer florensensiyasi, FOTI (Fiber Optic Transillumination), Q-ray diagnostikasi, optik ko‘rsatkichli texnologiyalar, karometriya, shuningdek CBCT va intraoral kamera  tizimlari  kiradi.  Ushbu  usullar  demineralizatsiyaning  dastlabki  belgilarini aniqlash, yashirin (okklyuzion yoki interproksimal) kariesni erta topish va davolash strategiyasini to‘g‘ri tanlash imkonini beradi. Zamonaviy yondashuvlar yuqori aniqlik, tezkorlik, bemor uchun qulaylik va jarayonning noinvazivligi bilan ajralib turadi.