BOLALAR VA O’SMIRLAR PSIXOLOGIYASI RIVOJLANISH VA O’QITISH JARAYONLARI - Choriyeva Shodiyona Bayramali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola bolalar va o‘smirlar psixologiyasining asosiy jihatlarini, rivojlanish bosqichlarini va o‘qitish jarayonidagi psixologik omillarni tahlil qiladi.  Maqolada  Jean  Piagetning  kognitiv  rivojlanish  nazariyasi,  Erik  Eriksonning psixososial  rivojlanish  bosqichlari  va  Vygotskyning  ijtimoiy-o‘quv  nazariyasi keltiriladi.  Maqolada  shuningdek,  bolalarning  ijtimoiy,  emotsional  va  kognitiv rivojlanishiga  ta’sir  etuvchi  omillar,  o‘qitish  va  tarbiyalash  jarayonida  psixologik yondashuvlar,  shuningdek,  o‘quv  jarayonida  motivatsiya  va  diqqatni  rivojlantirish strategiyalari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bolalar va o‘smirlarning  psixologik  rivojlanishini  tushunish  ta’lim  samaradorligini  oshirish, shaxsiy rivojlanish va ijtimoiy moslashuvni yaxshilash imkonini beradi.