TIBBIYOT LAZERLARINING FIZIKASI VA ULARNING TO‘QIMALARGA TA’SIRI - Orifjonova Muslima; Qobilova Sevinch; Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqolada  tibbiyot  lazerlarining  fizik  asoslari,  ularning  nurlanish xususiyatlari, to‘qimalar bilan o‘zaro ta’sir mexanizmlari hamda klinik amaliyotdagi afzalliklari  yoritiladi.  Lazer  energiyasining  yutilish,  tarqalish  va  issiqlik  ta’siri qonuniyatlari tahlil qilinib, biotibbiyotda qo‘llaniladigan asosiy lazer turlari, ularning to‘lqin uzunligi hamda to‘qimalardagi selektiv ta’sir xususiyatlari ilmiy asosda bayon etiladi. So‘nggi  o‘n  yilliklarda  lazer  texnologiyalari  tibbiyotning  deyarli  barcha yo‘nalishlarida muhim diagnostik va terapevtik vositaga aylandi. Lazer nurlanishining yuqori  monoxromatikligi,  yo‘naltirilganligi  va  intensivligi  uni  jarrohlik, dermatologiya,  stomatologiya,  oftalmologiya  va  onkologiyada  samarali  qo‘llash imkonini beradi. Tibbiy lazerlarning ta’sirini chuqur tushunish uchun ularning fizik asoslari hamda to‘qimalar bilan o‘zaro ta’sir qonuniyatlarini bilish zarur.