GIYOHVAND MODDALAR HAMDA PSIXOAKTIV MODDALARNING ILMIY-NAZARIY O‘RGANISH JIHATLARI - Haydarov Ilhom Yusupovich; Burxoniddinov Nurmuhammad Halimjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA:  mazkur  ilmiy  maqolada  o‘simlik  manbalaridan  olingan giyohvand  moddalar  hamda  sintetik  yo‘l  bilan  yaratilgan  psixoaktiv  moddalarning ilmiy-nazariy  o‘rganish  jihatlari  atroflicha  tahlil  qilingan.  Tadqiqotning  dolzarbligi shundan iboratki, zamonaviy jamiyatda giyohvandlik vositalarining turlari, ularning kelib  chiqish  manbalari  va  inson  organizmiga  ta’sir  etish  mexanizmlari  tobora murakkablashib  bormoqda.  Shu  sababli,  o‘simlik  va  sintetik  moddalarning  nazariy asoslarini chuqur o‘rganish nafaqat farmatsevtika va tibbiyot uchun, balki sotsiologiya, kriminologiya, psixologiya hamda huquqshunoslik sohalari uchun ham dolzarb masala hisoblanadi. Maqolada  tabiiy  (o‘simlik)  giyohvandlik  vositalarining  kimyoviy  tarkibi, ularning  biofaollik  xususiyatlari,  etnobotanik  manbalari  va  tarixiy  qo‘llanilishi bo‘yicha  nazariy  yondashuvlar  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  sintetik  giyohvandlik vositalarining paydo bo‘lish sabablari, kimyoviy strukturalarining o‘zgaruvchanligi, yangi  psixoaktiv  moddalar  (NPS)  fenomeni  hamda  ularning  ijtimoiy  va  huquqiy oqibatlari tahlil etiladi.