KAR BOLALAR MAKTABIDA DAKTIL NUTQIGA OʻRGATISH ISHI MAZMUNI USLUBLARI - SHUKURJON YOQUBOVA OYBEK QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Kar  bolalarni  daktil  nutqiga  o‘rgatish  maxsus  pedagogika  jarayonida  muhim o‘rin tutadi, chunki daktil tizimi eshitishida nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilarga lingvistik ma’lumotni tez va aniq qabul qilish, fikr bildirish hamda muloqot ehtiyojini qondirish imkonini  beradi.  Daktilli  nutq  o‘zida  qo‘l  barmoqlarining  ma’lum  shakl  va holatlashtirishiga  asoslangan  vizual-kinestetik  aloqa  vositasidir.  O‘rgatish jarayonining mazmuni fonetik-grafik asoslarni shakllantirish, qo‘l konfiguratsiyalarini farqlash, harflar va so‘zlarni daktil orqali ifodalash, so‘zlashuv va o‘qish jarayonida daktil yordamidan ongli foydalanishni rivojlantirishdan iborat. Mazkur  jarayon  bosqichma-bosqich  tashkil  qilinadi:  avvalo  barmoqlarni rivojlantirishga  qaratilgan  tayyorlov  mashqlari,  keyinchalik  harf  konfiguratsiyalari bilan tanishtirish, so‘ng so‘z va gaplarni daktil qilish malakasini shakllantirish amalga oshiriladi.