ISHLAB CHIQARISHDA SHIKASTLANISH VA UNI OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI. ISHLOVCHILAR SALOMATLIGI - Homidov Obid Umedjonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada ishlab chiqarish jarayonida yuzaga keladigan shikastlanishlar, ularning  asosiy  etiologik  omillari,  xavf-xatarlarni  baholash  tamoyillari  hamda profilaktika  choralarining  samaradorligi  tahlil  qilinadi.  Ishlovchilar  salomatligini ta’minlashda mehnat gigiyenasi, ishlab chiqarish sanitariyasi, xavfsizlik texnikasi va individual  himoya  vositalaridan  foydalanishning  o‘rni  yoritilgan.  Tadqiqot  ishlab chiqarish  jarayonlarida  shikastlanishlarning  kamayishi  mehnat  jarayonini  to‘g‘ri tashkil etish, texnologik intizomga rioya qilish, ergonomik yondashuv va kompleks monitoring tizimini joriy etish bilan chambarchas bog‘liqligini ko‘rsatadi.