KUCH SIFATI RIVOJLANISHINING FIZIOLOGIK VA BIOKIMYOVIY ASOSLARI - Burxonov Bahodir Hayotovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  kuch  sifati  rivojlanishining  fiziologik  va biokimyoviy asoslari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Mushak tolalarining tuzilishi, motor birliklarining faollashuvi, nerv-mushak tizimi boshqaruvining kuch ko‘rsatkichlariga ta’siri,  shuningdek,  ATP–KFK  tizimi,  anaerob  glikoliz  va  aerob  almashinuvning yuklama jarayonidagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Mushak gipertrofiyasi, oqsil sintezining kuchayishi  va  gormonal  omillarning  ta’siri  kuch  sifatining  shakllanishida  asosiy mexanizmlar  sifatida  yoritiladi.  Maqola  kuch  mashg‘ulotlari  natijasida  yuzaga keladigan  fiziologik  moslashuvlar  va  ularning  sport  tayyorgarligidagi  ahamiyatini ilmiy asosda tahlil qiladi.