FAN VA MADANIYAT RIVOJLANISHI: RENESSANS G’OYALARINING ZAMONAVIY ILMIY JARAYONLARDA NAMOYON BO’LISHI - Sharipov Abdushukur, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya:  Ushbu  maqolada  Birinchi  Uyg’onish  davri  allomalari,  Ikkinchi Uyg’onish  davri  bo’lgan  XIV-XV  asrlardagi  Sharq  Renessansi  va  bugungi  davrda shakllanayotgan Uchinchi Renessans poydevorini yaratish borasida olib borilayotgan islohotlarni  ilm-fan  hamda  madaniyat  taraqqiyoti  nuqtayi  nazaridan  tahlil  qilinadi. Shuningdek, har bir davr o’ziga xos ilmiy-maktablari-yu falsafiy va madaniy qarashlari bilan  garchi  ajralib  tursa-da,  tarixiy  mutafakkirlarimizning  ilmiy-metodik yondashuvlari  bugungi  zamonaviy  ilmiy  jarayonlarning  shakllanishiga  tarixiy  asos bo’lganligini ko’rsatib beradi. Tadqiqot natijalari esa, O’zbekistonning tarixiy ilmiy merosi va zamonaviy strategiyalarini o’rtasidagi uzviy bog’liqlikni ko’rsatib, hozirgi taraqqiyot  jarayonlari    bo’lib  o’tgan  Uyg’onish  davri  an’analariga  tayanib rivojlanayotganini asoslaydi.