СУРУНКАЛИ БУЙРАК КАСАЛЛИГИДА ФИБРОБЛАСТ ЎСИШ ФАКТОРИ-21 (FGF-21) НИНГ РОЛИ - Матрзаева Шоира Гулимбоевна, (TADQIQOTLAR, 2025)
Сурункали  буйрак  касаллиги  (СБК)  глобал  саломатлик  муаммоси ҳисобланади,  унинг  эрта  диагностикаси,  прогрессиясини  тушуниш  ва  янги даволаш  усулларини  ишлаб  чиқиш  долзарб  вазифалардир.  Фибробласт  ўсиш фактори-21 (FGF-21) – бу асосан жигар томонидан секреция қилинадиган стресс индукцияланган гормон бўлиб, углеводлар, липидлар ва энергия метаболизмини тартибга  солади.  Фибробласт  ўсиш  фактори-21  нинг  СБКдаги  биологик таъсирлари,  клиник  аҳамияти  ва  даволашнинг  янги  методларида самарадорлигини  урганиш  мухимдир.  FGF-21  даражаси  СБКнинг  эрта босқичларидан  ошади  ва  диабетдаги  ренал  прогрессияни  ҳамда  энд-стадия буйрак  касаллигида  (ЭСБК)  ўлим  курсаткичини  оширади.  Метаболик бузилишлар масалан, семизлик ва 2-тип диабет FGF-21 ошишига сабаб булади, бу  эса  коморбид  касалликлар  шу  жумладан  ўпканинг  сурункали  обструктив касаллиги – СОӮК ва метаболик ассоцирланган жигар ёғли касаллиги – МАЖЁК билан  боғлиқ.  Фибробласт  ўсиш  фактори-21  нинг  буйрак  ва  сурункали обструктив упка касаллигидаги функцияси ҳали тўлиқ ўрганилмаган.