МАКТАБГАЧА ТАЪЛИМ ТАШКИЛОТИДА МУСИҚА ТЕРАПИЯСИНИНГ ЎРНИ - Умурзокова Мохларой Мухторжон кизи (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация (ўзбекча) Ушбу мақолада мактабгача таълим ташкилотларида мусиқа терапиясини жорий  этишнинг  илмий-назарий  асослари,  педагогик  ва  психофизиологик механизмлари  ҳамда  амалий  натижалари  IMRAD  форматида  таҳлил  этилди. Литературалар таҳлили, педагогик кузатув ва контент-таҳлилдан иборат методик ёндашув  асосида  мусиқа  терапияси  болаларнинг  ҳиссий-иродавий  ўзини бошқаришини, нутқ ва ижтимоий мулоқот кўникмаларини қўллаб-қувватлаши, шунингдек, зўриқиш ва хавотир белгилари камайишига хизмат қилиши ҳақидаги далиллар синтез қилинди. Мақолада рақс-ҳаракат, вокализация, импровизация ва қулоқ-ешитиш машқлари каби модуллардан тузилган интегратив дастур таклиф қилинади;  мониторинг  индикаторлари  сифатида  ҳиссий  регуляция,  эътибор давомийлиги, кўрсатмага риоя қилиш, тенгдошлар билан ўйинга қўшилиш каби мезонлар  асослантирилади.  Илмий  манбаларда  келтирилган  тор  доирали даъволарга  танқидий  муносабат  билдирилиб,  маҳаллий  маданий-дидактик муҳитдаги амалиётга мослашув зарурлиги кўрсатилди. Хулоса сифатида мусиқа терапияси мактабгача таълимда тарбиявий-тарғибий машғулотларни бойитувчи, инклюзив  муҳитни  мустаҳкамловчи  ва  педагог-ота-оналар  ҳамкорлигини кучайтирувчи восита экани қайд этилди.