BOBUR VA NAVOIY ASARLARIDA YOR TIMSOLI - Adihamova Mohichehra (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada Alisher Navoiy va Zahiriddin Muhammad Bobur ijodida yor timsolining  badiiy  talqini  tahlil  etiladi.  Sharq  mumtoz  adabiyotida  yor  obrazining shakllanishi,  uning  ma’shuqa,  ma’rifat  ramzi,  ruhiy  mukammallik  va  ilohiy  ishq timsoli sifatidagi o‘rni izohlanadi.  Navoiy  g‘azallarida  yorning  ilohiylashgan,  hayotiy  va  mukammal  go‘zallikka yo‘g‘rilgan badiiy qiyofasi ochib berilsa, Bobur she’riyatida ma’shuqaning hayotiyligi, insoniy his-tuyg‘ular, sog‘inch va hijron motivlari yoritiladi.  Maqolada ikki shoir ijodidagi umumiylik va farqli jihatlar qiyosiy tahlil asosida ko‘rsatilib,  yor  timsoli  orqali  shaxs,  ruhiyat  va  ma’naviyatning  badiiy  in’ikosi namoyon etiladi. Bobur va Navoiy ijodidagi yor obrazi mumtoz adabiyotning estetik, ma’naviy va falsafiy qatlamlarini o‘zida mujassam etgan yetuk badiiy timsollardan biri sifatida baholanadi.