TARJIMA JARAYONIDA YUZAGA KELADIGAN MADANIY MUAMMOLAR VA ULARGA YECHIMLAR - Qulbozorova Muxlisa Abduvaxob qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Tarjima  jarayonida  madaniy  tafovutlar  sababli  ko‘plab muammolar yuzaga keladi. Til birliklarining to‘g‘ri ekvivalenti topilmasligi, kundalik udumlar,  humor,  qadriyatlar  va  tarixiy  kontekstning  turlicha  talqin  qilinishi mazmunning  noto‘g‘ri  yetkazilishiga  olib  kelishi  mumkin.  Bunday  vaziyatlarda tarjimon  faqat  lingvistik  bilim  bilan  cheklanmay,  madaniyatlararo  kompetensiyaga ham  ega  bo‘lishi  zarur.  Muammolarni  bartaraf  etish  uchun  kontekstual  tahlil, adaptatsiya,  izohli  tarjima,  ekvivalent  tanlash  va  madaniy  moslashtirish strategiyalaridan  foydalanish  muhimdir.  To‘g‘ri  yondashuv  matnning  mazmunini, uslubini va maqsadini asliga yaqin shaklda yetkazishga yordam beradi.