BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING O‘QUV FAOLIYATINI FORMATIV BAHOLASHDA SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH - Ochilova Nigora Mallayevna; Z.L.Batirov; Zokirova Gavharshod Jamshid qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.Boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilarining  o‘quv  faoliyatini  formativ baholash  jarayonida  sun’iy  intellekt  texnologiyalaridan  foydalanish  ta’lim  sifatini oshirish,  o‘quvchini  individual  qo‘llab-quvvatlash  va  o‘quv  jarayonini  shaxsga yo‘naltirilgan  tarzda  tashkil  etish  imkonini  beradi.  Formativ  baholashning  asosiy vazifasi – o‘quvchi o‘zlashtirish darajasini real vaqtning o‘zida kuzatish, xatolarni tez aniqlash  va  o‘quvchi  uchun  mos  yo‘naltiruvchi  fikrlar  berishdir.  Sun’iy  intellekt dastaklari  bu  jarayonni  sezilarli  darajada  yengillashtirib,  o‘qituvchiga  o‘quvchilar faoliyati bo‘yicha batafsil tahliliy ma’lumotlar taqdim etadi. AI asosidagi platformalar o‘quvchining  fikrlash  jarayonidagi  individuallikni  aks  ettiruvchi  natijalarni  to‘plab, avtomatik  tahlil  qiladi,  murakkab  bo‘lmagan  vizual  hisobotlarni  shakllantiradi, o‘quvchining tempini hisobga olgan holda moslashtirilgan topshiriqlarni taklif etadi. Bu  esa  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  bilan  ishlashda  samaradorlikni  oshirib, o‘quvchilarda  o‘z-o‘zini  baholash,  refleksiya  va  o‘quvga  bo‘lgan  mas’uliyatni kuchaytiradi. Sun’iy intellekt yordamida formativ baholashning aniqligi, tezkorligi va interaktivligi ortib, o‘quv jarayonida shaffoflik va samaradorlik ta’minlanadi. Natijada o‘qituvchi  o‘z  vaqtida  pedagogik  qaror  qabul  qila  oladi,  o‘quvchi  esa  individual rivojlanish trayektoriyasiga ega bo‘ladi.