QASHQADARYO VILOYATI AHOLISINING JOYLASHUVIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Toshpo’latova Maftuna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati aholisi joylashuviga ta’sir etuvchi  tabiiy-geografik,  iqtisodiy,  ijtimoiy  va  tarixiy  omillar  chuqur  ilmiy  tahlil qilinadi.  Hududning  relyefi,  iqlim  xususiyatlari,  suv  resurslari,  transport infratuzilmasi,  sanoat  va  qishloq  xo‘jaligi  rivoji,  shuningdek  urbanizatsiya jarayonlarining  demografik  taqsimotga  ta’siri  o‘rganiladi.  Tadqiqot  natijalari viloyatda aholi zichligining asosan tog‘ oldi va vohalarda yuqori ekanligini, iqtisodiy rivojlangan hududlarda urbanizatsiya jarayoni tez sur’atlar bilan davom etayotganini ko‘rsatadi.