ROSTLOVCHI INSHOATLARNING GIDRAVLIK HISOBI - Nuriddinov Sardor Boboyarovich; Axmadov Axtam Akobirjon o’g’li; Islamov Zoir Abulqosim o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Asosiy ishlatilishi bu suv xo‘jaligi tizimlarida suv oqimini boshqarish, tartibga solish  va  taqsimlash  maqsadida  qurilgan  inshootlarning  (masalan,  shlyuzlar,  suv o‘tkazgichlar,  to‘g‘onlar,  taqsimlovchi  quvurlar,  sug‘orish  tarmoqlari  va boshqalar) gidravlik parametrlarini aniqlash jarayonidir. Rostlovchi inshootlar  Rostlovchi inshootlarning vazifasi suv manbayidan bosh kanalga suvni olish, kanalga suvni taqsimlash, suv sathini rostlash, kanalni toʻliq yoki qisman  boʻshatish,  kanallarda  toʻplangan  loyqalarni  gidravlik  usul  bilan  yuvish, iste'molchilarga  beriladigan suvni oʻlchash hamda avariya holatlarida suvni tashlab yuborishdan iborat[1.4]. Rostlovchi inshootlar quyidagi belgilar: vazifasi boʻyicha va konstruksiyasiga koʻra tasniflanadi Vazifasi boʻyicha ùlarni uch guruhga boʻlish mumkin: suv sarfini rostlovchi (suv oluvchi va suv tashlovchi qurilmalar); suv sathini rostlovchi (dimlash yoki toʻsuvchi va avtomatik suv tashlagichlar); loyqa yuvuvchi qurilmalar (tezlikni rostlagichlar).  Konstruksiyasiga  koʻra  ular  ochiq,  yopiq  (quvurli)  koʻrinishda boʻladi[2,3].