O‘SMIRLIK DAVRIDA XAVOTIRNING O‘QUV MOTIVATSIYASIGA TA’SIRI - Abdisalimov Dilshod Olim o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Zamonaviy  ta’lim  muhitida,  ayniqsa  o‘smirlik  davrida,  psixologik  bosim  va stressning yuqori bo‘lishi kuzatiladi. Ushbu yoshda shaxsning faol shakllanish jarayoni kechadi  va  bu  jarayon  ko‘pincha  xavotirning  ortishi  bilan  bog‘liq  bo‘ladi. Xavotirlanish o‘quv motivatsiyasiga murakkab tarzda ta’sir ko‘rsatadi: me’yoridagi xavotir  o‘quvchini  faollashtirib,  diqqatni  jamlashga  yordam  bersa,  uning  haddan tashqari  kuchayishi  o‘quv  jarayonidan  chekinish,  faollikning  pasayishi  kabi  salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Ushbu maqola o‘smirlar o‘rtasida xavotirlanishning o‘quv motivatsiyasiga ta’sirini nazariy jihatdan tahlil qilish va amaliy yechimlar taklif etishni maqsad qiladi. Tadqiqot davomida Spilberger, Kettell, Prixojan, Markova kabi olimlarning  psixologik  motivatsiya  va  xavotirga  oid  qarashlari  tahlil  qilinadi. Shuningdek, xavotirning o‘quv faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri kognitiv, emotsional va xulqiy mexanizmlar orqali izohlanadi.