O’ZBEKISTON TIKUV-TRIKOTAJ KLASTERLARIDA MENEJERLARNING VAQTINI REJALASHTIRISHDAGI MUAMMOLARI - Ibragimov G'anijon G'ayratovich; Adxamjonov Akbarshoh Akmaljon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  tikuv-trikotaj  klasterlarining  ishlab  chiqarish tizimi  haqida  qisqacha  nazariy  ma’lumot  beriladi  hamda  menejmentning  turli bo‘g‘inlarida (yuqori, o‘rta, quyi) vaqtni rejalashtirishning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, ishchi kuchini boshqarishda uchraydigan asosiy muammolar – ish  jadvalini  tuzish,  samaradorlikni  kuzatish,  ortiqcha  vaqt  yo‘qotilishi  va muvofiqlashtirish xatolari – ko‘rib chiqiladi. Maqolaning alohida qismida Bangladesh, Vetnam, Turkiya va Xitoy kabi yirik tikuv-trikotaj klasterlari shakllangan davlatlar misolida bu muammolarni hal etish bo‘yicha xalqaro tajribalar tahlil qilinadi. Yakunda, zamonaviy  boshqaruv  yondashuvlari  va  texnologik  vositalar  yordamida  vaqtni rejalashtirishni  optimallashtirish  yo‘llari  taklif  etilib,  mavzuga  oid  statistik ma’lumotlar  va  ilmiy  manbalarga  tayangan  xulosalar  keltiriladi.  Tikuv-trikotaj fabrikalaridagi xato kamchiliklari o’rganilgan va unga  taklif va  yechimlar  va  tikuv trikotajlaridagi “just in time” haqida ko’rsatilib o’tilgan. Zamonaviy tikuv-strikatajlari sanoatida ishlab chiqarish samarali tashkil etish ko’p xollarda menejerlarning vaqtni to’g’ri taqsimlashiga bog’liq.