"ESHITISHIDA NUQSONI BOʻLGAN BOLALAR NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA DAKTIL NUTQINING AHAMIYATI" - Azimova Zulfiya Murodjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  eshitishida  nuqsoni  bo‘lgan  bolalarda  og‘zaki nutqni rivojlantirishda daktil nutqining pedagogik ahamiyatini o‘rganadi. Daktil nutqi —  barmoqlar  yordamida  harflar  va  so‘zlarni  ifodalash  usuli  bo‘lib,  bolalarning talaffuz, fonemalarni tanish, so‘z boyligi va lingvistik qobiliyatlarini shakllantirishda samarali  vosita  hisoblanadi.  Maqolada  daktil  nutqining  amaliy  qo‘llanilishi, bolalarning  og‘zaki  nutqini  rivojlantirishdagi  ijobiy  natijalari  va  pedagogik mashg‘ulotlarda  integratsiyasi  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  daktil  nutqi  eshitish nuqsoni  bo‘lgan  bolalar  nutqini  mustahkamlash  va  kommunikativ  qobiliyatlarini rivojlantirishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi.