XOʻJA NAZAR HUVAYDONING "ROHATI DIL" DOSTONI - Dexqonova Moxira G’ayratjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu ilmiy maqola XVIII asr Markaziy Osiyo adabiyotining yirik vakili, soʻfiy shoir Xoʻja Nazar Huvaydoning "Rohati dil" dostoni badiiy va gʻoyaviy xususiyatlarini tadqiq qilishga bagʻishlangan. Maqolada shoirning hayoti va ijodiy muhiti, dostonning strukturaviy  tuzilishi,  syujet  arki  hamda  badiiy  shakli  atroflicha  koʻrib  chiqiladi. "Rohati dil" dostonidagi so‘fiylik falsafasi, ilohiy va insoniy muhabbat tushunchalari, gumanistik  gʻoyalar  tahlil  qilinib,  asarning  Markaziy  Osiyo  adabiyoti  xazinasidagi oʻrni  va  ahamiyati  ochib  beriladi.  Shuningdek,  asarning  til  va  uslub  mahorati, qoʻlyozma  anʼanalari,  nashrlari  va  asrlar  davomidagi  tanqidiy  qabul  qilinishi masalalari  ham  yoritiladi.  Maqola  dostonning  abadiy  merosi  va  adabiyotimizga qoʻshgan hissasi haqidagi xulosalar bilan yakunlanadi.