TRANSPORT LOGISTIKASIDA ISPAN TERMINLARINING QO‘LLANILISHI - G. SABIROVA; R.RAXMONOV (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada transport logistikasida ispan tili terminlarining shakllanishi,  qo‘llanish  sohalari,  xalqaro  logistika  tizimidagi  roli  va  o‘zbek  tilida ekvivalenti  mavjud  bo‘lmagan  terminlarning  tarjima  muammolari  yoritiladi. Shuningdek,  global  logistika,  multimodal  tashishlar  va  xalqaro  savdo  jarayonlarida ispan terminologiyasining ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Transport-logistika  klasteri  bo‘yicha  amalga  oshirilayotgan  ishlar  va  ularni  holatini  organgan holda,  xorij  tajribalarini  qo‘llash  amaliyoti  atroflicha  yoritilgan.  Shuningdek, rivojlangan  mamlakatlarda  transport  logistika  klasterlar  boyicha  tajribalar  tahlil qilingan.  Shulardan  kelib  chiqqan  holda  maqolada  xorij  tajribalarini  organish  va mamlakatimizda  samarali  qollash  masalalari  oz  aksini  topgan.  Jumladan,  Ispaniya, Finlyandiya, Yaponiya, Rossiya, Qozogiston kabi mamlakatlarda transport-logistika klasteri bo‘yicha tajribalari qiyosiy tahlil qilinib uni O‘zbekistonda qo‘llash uchun bir qator tavsiyaiar berilgan.