SHAHAR ELEKTR TARMOQLARIDA 110/10 kV TRANSFORMATOR PUNKTINING YERGA ULASH TIZIMINI HISOBLASH - Qurbonazarov S.E; Igamberdiyev A.A; Mengliboyev S.M; Ismoilov U.F (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  shahar  elektr  tarmoqlarida  joylashgan  110/10  kV “Oktava” podstansiyasining yerga ulash tizimi texnik va iqtisodiy nuqtayi nazardan tahlil qilingan. Tadqiqotda ikki qatlamli tuproq modeli asosida yerga ulash qarshiligi hisoblangan,  vertikal  va  gorizontal  elektrodlardan  iborat  yerga  ulash  panjarasining optimal konfiguratsiyasi aniqlangan. Qisqa tutashuv toklarining ta’siri, ruxsat etilgan teginish va qadam kuchlanishlari, shuningdek umumiy o‘rnatish xarajatlari o‘rganildi. Natijalar optimal loyihalangan yerga ulash tizimi elektr xavfsizligini oshirishi, avariya holatlarida  tok  tarqalishini  barqarorlashtirishi  va  ekspluatatsiya  samaradorligini ta’minlashini ko‘rsatdi.