JADIDCHILIK HARAKATI VA UNING O'ZBEK JAMIYATIGA TA'SIRI - Ergasheva Sevinch Anvarjon qizi., (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada Jadidchilik harakati — XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Turkistonda vujudga kelgan yirik ma’rifiy va ijtimoiy-siyosiy harakat bo‘lib, u o‘zbek jamiyatining yangilanishida muhim rol o‘ynagan. Harakat vakillari — Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdulla Avloniy, Fitrat kabi ilg‘or ziyolilar ta’lim, matbuot, madaniyat va ijtimoiy hayotda islohotlar olib borishga intildilar.Jadidlar usuli jadid maktablarini tashkil etib, zamonaviy ta’limni yoyishga, savodsizlikka barham berishga va ayniqsa, ayollar ta’limiga e’tibor qaratishga harakat qildilar. Ular gazetalar, jurnallar, teatr va adabiyot orqali xalqni uyg‘otishga, milliy o‘zlikni tiklashga xizmat qildilar.Jadidlar faqat ta’lim bilan cheklanib qolmay, matbuot va adabiyot, teatr, ijtimoiy fikr orqali ham  xalqni  uyg‘otishga harakat qildilar. "Taraqqiy", "Shuhrat", "Sadoi  Turkiston" kabi gazeta va jurnallar orqali o‘z g‘oyalarini ommaga yetkazdilar. Jadid adabiyoti orqali  o‘zbek  xalqi  orasida  vatanparvarlik,  insonparvarlik,  o‘zlikni  anglash, islohotlarga ehtiyoj kabi g‘oyalar targ‘ib qilindi.Maqolada jadidchilik harakatining o‘zbek jamiyatiga ko‘rsatgan ijobiy ta’siri, bu harakatning tarixiy, madaniy va ijtimoiy ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  jadidlarning  merosi  va  ularning  g‘oyalari bugungi kun bilan qanday bog‘liqlikka ega ekani yoritiladi.