TIL O‘RGANISHDA CHATGPT, TARJIMA TIZIMLARI VA ULARNING SAMARADORLIGI - Mamadaliyeva Gulbaxor; Shamsiddinov Bahodir (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya:  Ushbu  maqola  til  o‘rganish  jarayonida  ChatGPT  kabi  katta timodellar  (Large  Language  Models,  LLM)  va  Google  Translate,  DeepL  kabi avtomatlashtirilgan  tarjima  tizimlarining  roli,  samaradorligi  va  cheklovlarini  ilmiy nuqtai  nazardan  yoritadi.  Maqolada  ushbu  texnologiyalarning  interaktivlik, shaxsiylashtirilgan  yordam  va  so‘z  boyligini  kengaytirishdagi  afzalliklari  tahlil qilinadi, shu bilan birga ularning nutqning emotsional, fonetik va madaniy nuanslarini uzatishdagi  cheklovlari  ko‘rib  chiqiladi.  Ilmiy  tadqiqotlar  natijalariga  asoslanib, ChatGPT va tarjima tizimlarining til o‘rganishdagi samaradorligi baholanadi va ularni an’anaviy usullar bilan uyg‘unlashtirishning ahamiyati ta’kidlanadi. Maqola kelajakda multimodal  AI  va  immersiv  texnologiyalarning  til  o‘rganishni  yanada  samarali qilishdagi  istiqbollarini  muhokama  qiladi.  Ushbu  texnologiyalardan  oqilona foydalanish  til  o‘rganuvchilarga  global  muhitda  muvaffaqiyatli  muloqot  qilish imkonini beradi.